Wanneer ga je naar een psycholoog / therapeut?

Stap voor stap

De eerste stap is gezet je bent op zoek naar een psycholoog/therapeut die je kan helpen of je bent op zoek naar informatie over een bepaalde klacht. De tweede stap zetten is altijd het lastigst het contact zoeken met een psycholoog of zelfs een afspraak maken bij een psycholoog. Heel begrijpelijk, maar eigenlijk helemaal niet nodig. Je hebt dit gevoel omdat je niet weet wat er gaat gebeuren als je bij mij langs komt en misschien het wel heel moeilijk vindt om over jezelf te praten of laat staan je klacht. Dit is iets heel persoonlijk en dit delen met iemand die je net leert kennen is raar en heel lastig.

Toch zal je denken dat dit nu het moment is om een afspraak te maken bij een psycholoog anders was je niet op deze website terecht gekomen. Je denkt niet na of het wel erg genoeg is en of je het niet zelf kunt oplossen. Het is een gevoel dat zegt dat het zo niet langer meer kan en dat je hulp nodig hebt. Wij kunnen goed helpen omdat we veel ervaring hebben met veel verschillende klachten en dit geeft je een goed gevoel.

Hoe gaat een psycholoog / therapeut te werk?

De eerst afspraak zal beginnen met een intake-gesprek en hier kan je meteen je verhaal kwijt. Het is natuurlijk fijn om gehoord te worden door iemand met ervaring, dit haalt meteen al wat druk van je schouders af. Door de intake leren we elkaar beter kennen en kan een psycholoog meteen al goed inzicht krijgen in je klacht/vraag. We zullen snel al onderdelen herkennen van jouw verhaal uit andere verhalen en weten als snel wat jullie moeten doen zodat jij je weer beter gaat voelen.

Aan het eind van de intake-gesprek hebben we al een goede beeld van je klacht/vraag en kunnen we samen een stappen plan maken.

Zal de psycholoog / therapeut me niet heel raar vinden?

Natuurlijk niet. Een psycholoog heeft al veel verhalen gehoord van andere mensen met misschien wel het zelfde psychologische problemen want je bent echt niet de enige. We snappen dat het voor jou misschien raar en vreemd voelt en dat je je misschien schaamt voor je gedrag, je gedachten en je gevoelens. Wij zullen je nooit beoordelen op dit gedrag daarom is het vaak ook een opluchting om dit verhaal te vertellen aan mij.

Wat gaat de therapeut doen?

Eigenlijk doe jij het meeste werk zelf. Dat is natuurlijk ook logisch omdat jij de enige bent die jezelf kan genezen. Een therapeut weet dat jij alles in de je hebt om dat te kunnen want iedereen heeft zijn eigen talent waar jij dit mee kan oplossen.

Ik zal je een spiegel voor houden, hoe jij dingen doet hierdoor krijg je ding te zien wat je anders nooit zou opvallen. Bepaalde patronen, steeds terugkomend gedrag. Dit is voor veel mensen een eye-opener. Dat kan soms niet leuk zijn om te horen, maar in alle gevallen helpt het je wel. Verder geeft de therapeut richting aan je ontwikkeling; door bepaalde behandeling wel en andere niet in te zetten.

Wij weten iets van jou dat je zelf nog niet weet

De therapeut weet (uit ervaring) iets van jou. Iets dat jij nog niet weet en wat je misschien maar moeilijk kunt geloven. Dat is dat jij zélf alles in huis hebt om je klachten te boven te komen. Echt.

Contact

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085-4014720.