Relatietherapie Arnhem

Een relatie hebben is het mooiste en moeilijkste dat er is. Op de mooiste momenten vervult de relatie en die ander je hele leven en geeft betekenis aan wie je bent en waarom je hier bent. Een leven gedeeld, samen, maatjes, vrienden en minnaars, vader en moeder. En dan. Ineens…

Stil in huis of altijd ruzie?

De eenzaamheid is erger met zijn twee… is het stil. Of het is oorlog. Je ontloopt elkaar. Je vermijdt bepaalde onderwerpen. En als jullie in gesprek komen lijkt het wel alsof elke keer hetzelfde riedeltje afgedraaid wordt. Het was ooit anders. Het was ooit zo mooi. Met zo veel liefde. Misschien is die liefde er nog, sporadisch. In stilte stellen jullie dezelfde vraag: hoe is het zo ver gekomen?

Je bent het waard, je geliefde ook

En jullie liefde ook. Want je kunt het je nog herinneren dat het anders was. Jullie liefde was toch niet zomaar iets, en nu nog niet, want je bent hier. Dus je wilt het er niet bij laten zitten. Je wilt het veranderen. Alleen hoe? Je weet werkelijk niet meer wat je nog kan doen …

Wij kijken als eerste naar hoe effectief jullie communiceren. Zijn jullie in staat om conflicten op een bevredigende manier aan te pakken, kunnen jullie afspraken maken, kunnen jullie je ruzies bij leggen, kun je je gevoelens met elkaar delen, is er behalve boosheid, frustratie, verdriet toch ook warmte te zien tussen jullie.

Patronen doorbreken

In de manier waarop jullie met elkaar omgaan is meestal een vast patroon te zien. Soms weet je dat zelf al. Het is belangrijk om zo’n patroon te doorbreken en opnieuw vrij te worden, om los van je patroon, in elke situatie opnieuw, aan te geven hoe jij het wilt en te luisteren naar hoe je partner het wil. Je kunt de ander niet veranderen, je kunt alleen aangeven wat je graag wil. En het zelf anders gaan doen. Dus daar concentreren we ons op en zo geven we ook de gesprekken vorm.

Oud zeer

Vaak komt een actuele impasse uit oude pijn voort In veel relaties zijn pijnlijke periodes gepasseerd, bijvoorbeeld rondom de geboorte van een kind, naar aanleiding van ziekte, de dood van een geliefde persoon, vreemdgaan. Jullie hebben gezamenlijk (maar soms onbewust) besloten om dat boek te sluiten. Omdat het geen zin lijkt te hebben het hier nog over te praten. Toch kan zoiets dooretteren en een nieuw conflict, al gaat het over de kliko, wordt onoplosbaar omdat de oude pijn de kop opsteekt.

Contact met de relatietherapeut in Arnhem?

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 026-2022011 of stuur een mail via het contactformulier.