Welke psychologische klachten behandelen wij?

Meer dan je denkt

Bij een psycholoog kan je met heel veel psychische klachten terecht maar soms ook fysieke klachten. Denk aan vermoeidheid, prikkelbaarheid, maar ook een relatie die vast dreigt te lopen. Voor jezelf is het moeilijk om te weten waar dit precies door komt. Het kan bijna niet dat jezelf in je eentje uit deze sleur haalt, vaak heb je toch hulp nodig van vrienden of zelf eens psycholoog.

Je doet er in alle gevallen van psychologische klachten verstandig aan de stilte en de eenzaamheid van je klacht te doorbreken. Al vindt jezelf dat je dit in je eentje moet doen en denkt dat andere mensen denken dat je je aanstelt. Maar de klacht blijft te heftig en je weet dit keer dat je er zelf niet uit gaat komen. Geef jezelf lucht en laat de last ook door een ander dragen. Alleen contact opnemen kan al zoveel last van je schouders afnemen.

Verschillende gevoelens

Je kunt met veel verschillende gevoelens zitten die de basis van je klacht kunnen zijn. Misschien heb je wel meerdere van deze gevoelens te gelijk. We onderscheiden dit met vier verschillende gevoelens:

Het gevoel dat je vast zit

Je loopt zelf helemaal vast, of in je relatie. Je weet ergens wel wat je zou willen en hoe het anders zou moeten. Maar het lukt je niet te veranderen. Het lijkt elke dag wel erger te worden. Het voelt beklemmend. En het voelt uitzichtloos.

Het gevoel van angst

Angstig voor dingen die kunnen gebeuren. Bang om zelfs naar buiten te gaan of bang om dingen fout te doen bijvoorbeeld in je relatie, op school of op het werk. Terwijl andere mensen nergens last van te lijkt hebben. Zulke dingen maak je angstig en heel erg onzeker.

Het gevoel van pijn

Je leeft en hebt gevoel dus dingen kunnen pijn gaan doen en hard aankomen. Zulke dingen zijn onmogelijk te voorkomen. Nu denk je misschien ‘tja, die pijn hoort bij het leven’, en dat is ook zo. De meeste pijn kun je dan ook zelf, of met dierbaren een plek geven. Maar soms niet. Dan bepaalt de pijn je leven en heb je hulp nodig die te boven te komen.

Het gevoel dat het niet klopt

Er gaan dingen mis. Het voelt niet goed waardoor je veel piekert en misschien wel heel huilerig bent. Maar je kan je vinger niet leggen op het probleem wat er is en je komt er zelf niet uit. Tegelijkertijd denk je dat dit er wel bij hoort anderen hebben toch veel grotere problemen.

Dan zijn er nog de duizenden dingen die niet in woorden te vatten zijn. Ik hoop dat ik je hiermee een handreiking heb gegeven om klachten te duiden. Maar, nogmaals, bel me gerust, dan kan ik je veel beter helpen.

Contact

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 026-2022011.