Angstklachten behandelen met therapie in Arnhem

Gevangen in angst

Iedereen is wel eens bang. ‘Wel eens’. Als je angstklachten hebt, ben je niet ‘wel eens’ bang maar bepaalt je angst je hele leven. Dat wil niet zeggen dat je de hele dag bang bent, maar wel dat je je leven inricht rondom je angst.

Je bent er dingen voor gaan laten, je vermijdt situaties. De angst dirigeert je. Je kunt er vrienden door verliezen, je werk. Je leeft in spanning. Tot je uiteindelijk ingesloten bent, gevangen in angst.

Herkenbaar?

We verdelen angst in drie categorieën:

  1. De gegeneraliseerde angststoornis
    Dat is angst zonder ‘richting’. Je bent bezorgd. Niet een beetje, maar heel erg. Zo erg dat je er van verlamt, alsof je niks anders meer kunt dan met die angst, die zorg bezig zijn. En je weet dat je angst niet reëel is. Maar het is zoveel sterker dan jij.
  2. Een dwang of obsessieve compulsieve stoornis
    In dit geval heb je niet alleen een angst, maar je bent ook geobsedeerd met bepaalde gedachten of handelingen. Alsof je daarmee de angst kunt bezweren. Dan kun je denken aan negatieve gedachten die je onophoudelijk in je hart dreunt. Of bepaalde handelingen die je keer op keer moet uitvoeren (bij smetvrees bijvoorbeeld).
  3. Een fobie
    Dat is angst met een hele duidelijk ‘richting’. Je bent bang voor ‘iets’; een dier, ding of situatie. Ook hier geldt dat je waarschijnlijk heus wel snapt dat je angst niet reëel is. Dat je ondanks dat besef er toch in gevangen zit.

Behandelen van je angstklachten bij een psycholoog

Wij kunnen beide heel goed helpen bij je angstklachten. Zo zijn er meerdere methode die je kunt inzetten om je angstklachten te verhelpen. Samen gaan we eerst kijken waar je angstklacht vandaan komt en maken we samen een plan hoe we dit gaan aanpak en waar we snel resultaat mee kunnen boeken. Door samen een plan te maken krijg je een beter idee hoe we je klacht gaan aanpakken en meer verantwoordelijk over de doelen die we stellen. Uiteindelijke heb jij zelf de oplossing in handen en zul jij zelf de doelen moeten halen. Ik kan je bij dit proces helpen.

Om je angst klachten aan te pakken kunnen we verschillende methode gebruiken, de bekendere methode zijn EMDR en cognitieve gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie gaan we je denkgewoonten onderzoeken zo krijg je beter inzicht waarom je angstig bent en gaan we je denkgewoonten proberen aan te passen. EMDR gebruiken we vaak in combinatie van een trauma.

Heb je vragen over angst?

Kijk dan even op het forum over angst en fobie: www.angstpsychologen.nl.
Je kunt hier anoniem je angst-vragen stellen, deze worden gratis beantwoord door ervaren psychologen.

Contact

Zoek je passende hulp bij jouw problemen of wil je advies waar je het beste terecht kan? Bel dan gerust met Psychologen Nederland op 085-4014720.